Press

Press

Internationale dag van democratie evenement.

Sep 16, 2024

Burgerlijke actie is vereist in de strijd om de schade van de klimaatcrisis voor Curaçao en de gevolgen daarvan voor de economie en de democratie te beperken.

 

In de volledig gevulde aula van de University of Curaçao heeft Human Rights Defense Curaçao (HRDC) de Internationale Dag van de Democratie herdacht. Het thema dit keer was hoe de klimaatcrisis een bedreiging voor ons leven en ons voortbestaan is en hoe deze zich verhoudt tot de staat van onze democratie.  Zowel de hoofdspreker, Drs. Kathleen Ferrier, als Prof. dr. Mark Vermeij benadrukten in hun lezing dat de klimaatcrisis een onbetwistbaar feit is en dat Curaçao dringend actie moet ondernemen om zichzelf en haar natuurlijke hulpbronnen te beschermen. Er werd geconcludeerd dat er momenteel geen politieke wil is om de noodzakelijke veranderingen door te voeren, beleid te ontwikkelen of de bestaande regelgeving effectief te handhaven. De rol van het publiek, de demo’s in een democratie, werd als cruciaal aangemerkt. Het is van essentieel belang dat burgers de drijvende kracht zijn om politici aan te zetten tot het maken van klimaatverandering als een topprioriteit, wat de wisselwerking tussen democratie en de klimaatcrisis benadrukt.

 

Drs. Ferrier, een internationale expert op het gebied van mensenrechten en democratie, zei in haar toespraak “Als het water aan de lippen staat” dat de democratie slechts zo sterk is als de capaciteiten en de visie van de (politieke) leiders van onze democratie. We kunnen niet afwachten tot de regeringen met relevante wetgeving en maatregelen komen. Ze stelde voor dat het volk zich meer betrokken zou moeten voelen/raken bij dit onderwerp. Ze adviseerde in het kader van de komende verkiezingen dat kiezers politieke partijen moeten dwingen hun ideeën en concrete voorstellen over klimaatverandering te formuleren en die moeten beoordelen voordat ze hun stem uitbrengen. Ook vindt ze dat het noodzakelijk is dat mensen zich organiseren in maatschappelijke organisaties die democratisch handelen van hun politieke leiders afdwingen om zo de veranderingen door te voeren. In dit kader stelde ze onder andere voor een horizontale netwerk benadering van samenwerking tussen niet-gouvernementele organisaties.

 

Dr. Vermeij, wetenschappelijk directeur van CARMABI, liet in zijn toespraak “Take a swim before the island does” zien hoe onze koraalriffen steeds minder bestand zijn om als habitat voor vissen te dienen en ons ook te beschermen tegen de steeds extremere weersomstandigheden als gevolg van klimaatverandering. Bovendien liet hij ook zien hoe CTB Curaçao verkoopt als een paradijs boven en onder water, terwijl als de vernietiging van onze koraalriffen niet stopt, dit het toerisme en het voortbestaan van duizenden mensen die in de sector werken in gevaar zal brengen. Er zijn wetten van kracht, maar de handhaving daarvan schiet zwaar tekort en overtreders worden niet vervolgd. Hij signaleerde ook een gebrek aan urgentie, politieke daadkracht en een gebrek aan de nodige financiële middelen om de gevolgen van deze klimaat crisis te mitigeren.

TMedia