door Camillo Bakhuis,
Voorzitter van het Bestuur HRDC
(Willemstad, 14 september 2024)
Geachte Dames en Heren,
Bon dia, goedemorgen!
Mijn naam is Camillo Bakhuis en ik ben sinds mei 2024 voorzitter van HRDC. Ik beschouw het als een eer om hier voor u te staan als voorzitter van een burgerinitiatief die zich de afgelopen jaren heeft bewezen een toegevoegde waarde te zijn voor de gemeenschap van Curaçao.
Namens onze Human Rights Defense Curaçao, wil ik u allen van harte verwelkomen. Een bijzondere “Bon Bini “natuurlijk aan de gastsprekers, mevrouw Ferrier en de heer Vermeij.
Daarnaast wil ik ook erkenning geven aan de aanwezigheid van twee speciale gasten, namelijk Ambassadeur Robert Schuddeboom en zijn echtgenote Kim. Zij hebben gisteren hun diplomatieke post in Caracas afgerond en reizen vandaag via Curaçao terug naar Nederland. Dit echtpaar staat bij ons bekend als integere pleitbezorgers van democratie en mensenrechten.
Niet alleen in ons buurland staat de democratie onder druk.
Ook ons Curaçao kent zo zijn eigen uitdagingen. Zoals overigens vele andere landen in de wereld. Het is om die reden dat HRDC sinds 2021 meer en meer het accent legt op het belang van democratie bij het werken aan mensenrechten. Mensenrechten zijn de ijkpunten van een democratische samenleving.
Dames en Heren, dit jaar hebben wij ervoor gekozen om deze Democratie Dag, de vierde – keer- op een rij, primair de focus te leggen op Democratie en de Klimaatcrisis. Dit omdat de gevolgen van de klimaatverandering dagelijks, ook bij ons op Curaçao steeds meer zichtbaar en voelbaar worden. Zoals Prof. Hirsch Ballin op ons vorig evenement duidelijk maakte behoort het recht op een gezond klimaat ook tot het domein van de mensenrechten.
Klimaatverandering is niet langer een verre dreiging, maar een realiteit in ons dagelijks leven.
Het is een uitdaging die wereldwijd steeds dringender wordt, en democratische samenlevingen moeten hierin hun verantwoordelijkheid nemen.
Ook op Curaçao zien we een groeiende betrokkenheid van burgers en maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor de bescherming van hun directe woon- en leefomgeving. Helaas worden deze stemmen uit onze buurten niet altijd gehoord of zelfs gewoon genegeerd.
De vraag waar we vandaag voor staan is: hoe kunnen we onze democratische processen versterken en onze (voedsel) veiligheid en ons ecosysteem veilig stellen.
Als die bescherming ingevolge het grondrecht op milieubescherming niet nu wordt geboden, zitten toekomstige generaties met veel grotere problemen opgescheept.
Het is de verantwoordelijkheid van ons allen om handvaten te bieden voor reflectie en actie. Vandaag hebben we de kans om ons te verdiepen in “the sense of urgency,” waarmee de klimaatcrisis moet worden aangepakt.
Voor deze belangrijke reflectie hebben we dit jaar twee uitstekende experts uitgenodigd, die ons zullen begeleiden bij het verkennen van deze dringende kwestie.
We kijken uit naar informatieve en boeiende presentaties en een constructieve dialoog. Dit onder de kundige leiding van onze Moderator, Jo-Anne Da Costa Gomez, aan wie ik nu graag het woord geef.
Tot slotte is het voor mij een grote eer om officieel om ons Democratie-evenement 2024 te openen.
Dank u wel. Masha danki.